Skip navigation

Édesvízi gerinctelen állatok – határozó

Kriska Gy. (2008) Édesvízi gerinctelen állatok – határozó. Nemzeti Tankönyvkiadó, 368. o. + CD–ROM

 

„Az édesvízi gerinctelen állatok - határozó" és CD az édesvizekben élő gerinctelen állatokról nyújt teljeskörű áttekintést, ezért jelentősen túllép a hagyományos határozói kereteken. Segítségével nem csupán azonosíthatjuk az édesvizek anyagforgalmában, a biológiai vízminősítésben és a vizek természetes öntisztulásában létfontosságú gerinctelen szervezeteket, hanem részletes ismertetést kapunk életmódjukról és az ökológiai rendszerekben betöltött szerepükről is. A könyv azzal együtt, hogy a teljes európai faunát tárgyalja, különös hangsúlyt ad a magyarországi vonatkozások ismertetésének is, ezért a hazai környezettudatos szemléletformálásnak is hasznos eszköze lehet. A könyv célközönsége: biológia és környezettanszakos egyetemi hallgatók, vízügyi szakemberek, biológiai vízminősítési projektekben résztvevő középiskolások és tanáraik, valamint az édesvizek élete és ökológiája iránt érdeklődő olvasók.

A határozó használata

Az édesvízi gerinctelen határozó általános határozókulccsal kezdődik, amelynek használatával a vizsgált élőlényt tudjuk egy nagyobb csoportba, taxonba (mohaállat, kova-szaruszivacs, csiga stb.) besorolni. A határozókulcsban a rövid szöveges jellemzéseket színes grafikák egészítik ki, amelyek a könyv jobb oldalán szereplő fényképekkel együtt segítik a gerinctelenek azonosítását. A grafikák színezésekor az élőlényekről készült fotók színeit vettük alapul. A határozási gyakorlattal még nem rendelkezők számára gyakran még az is gondot jelent, hogy megtalálják egy különleges formájú gerinctelen állat feji részét. Ezért a rajzokat részletesen feliratoztuk, a határozó bélyegek nevei mellett az általános tájékozódást segítő szervek (pl. fej, ízelt láb, összetett szem) neveit is feltüntettük.

A szöveges részben a sorok végén szereplő vastagított számokra mutató nyilak jelzik azt, hogy egy adott meghatározástól a határozókulcs hányadik sorához kell továbblépnünk. Végül több lépés után eljutunk az általános határozókulcsban egy nagyobb taxonhoz (pl. kérészlárvák, bogarak), amelynek részletes határozókulcsa az itt megadott oldalszámon érhető el. A részletes határozókulcshoz lapozva folytathatjuk tovább az élőlény azonosítását.

A rajzos határozó részek mellett az egyes állatcsoportokról szöveges leírásokat is olvashatunk a könyvben. Ezeknél a részeknél a határozóhoz hasonlóan a jobb oldalon mindig a tárgyalt állatcsoporthoz tartozó képek szerepelnek. A képek fejezetenként vannak sorszámozva, a képfeliratok a könyv végén olvashatók.

A könyv CD melléklete kép- és filmvetítő programokat, valamint olyan interaktív feladatsorokat tartalmaz, amelyek állatcsoportonként és összességében ellenőrzik és gyakoroltatják a gerinctelen állatismeretet. A CD különleges részét képezi egy térhatású vetítőprogram (3D vetítő), amely három dimenziós (anaglif) képek megjelenítését teszi lehetővé számítógép monitoron vagy projektorral kivetítve, mely utóbbi megoldás csoportos vetítésekre is lehetőséget ad. Az anaglif képek megtekintéséhez piros-kékeszöld (red-cyan) szemüvegre van szükség.

A lap alján egy PC-n futtatható ingyenesen letölthető édesvízi makrogerinctelen gyorshatározó szerepel.

TELJES CD MELLÉKLET LETÖLTÉSE