Skip navigation

Édesvízi makrogerinctelenek egyszerűsített PC-s határozója

PC-s határozó letöltése magyar, angol és német nyelven

A határozó használatához le kell tölteni a program fájlokat tartalmazó tömörített zip fájlt, majd ennek tartalmát egy tetszőleges mappába kell kicsomagolni. A program telepítés nélkül a hatarozo.exe-re, vagy a start.swf-re történő dupla kattintással indul.

Az egyszerűsített édesvízi makrogerinctelen határozó PC-s verziója az állatok kép alapján történő felismerését segíti. A képernyő bal oldalán jelenik meg a fotó az adott taxonról, míg a határozó rövid szöveges részeit tartalmazó léptető gombok a kép alatt láthatók. Az egyes állításokhoz tartozó képek és ezek feliratai akkor jelennek meg, ha az egeret ezek fölé visszük.

A gombok aktív állapotát az oldalak egy részénél a gomb bal oldalán elhelyezkedő narancssárga jel mutatja. A szöveges részek melletti zöld gombokra kattintgatva a határozó végállomásait jelentő állatcsoportok taxonjairól készült fotókat lehet megtekinteni. A képek megnevezése mindig a képernyő bal felső részén jelenik meg. A programban való léptetésre a jobb oldalon sorakozó taxongombokat is használhatjuk, amelyekre kattintva közvetlenül léphetünk az adott állatcsoportokhoz. A határozóban megjelenő képre kattintva a határozó szöveges része jelenik meg, amelynek a segítségével több lépést is egyszerre áttekinthetünk. A program telepítés nélkül a start.exe-re történő dupla kattintással indul.