Skip navigation

Interaktív mozgóképtár a természetismeret és a biológia tanításához, tanulásához

A program és a szöveges melléklet az alábbi képre kattintva tölthető le

Számítógépes segédanyagunkkal olyan 420, a biológia jelentős területét átfogó filmgyűjteményt bocsátunk az érdeklődők rendelkezésére, amely sokoldalú navigációs keretrendszerének köszönhetően villámgyors keresést és kiválasztást tesz lehetővé a filmrészletek között. Az ismeretterjesztő-oktató DVD mozgókép anyagát a hazai videomikrográfia megteremtőjének dr. Lovas Bélának a legendás „Mikroszkóp – mikrokozmosz” és „Az édesvízi parányok I., II.” könyvek szerzőjének filmhagyatéka és Kriska György felvételei képezik.

A filmrészletek különleges mikroszkópos és makroszkópos technikákkal készültek. Ennek köszönhetően olyan jelenségeket is bemutatnak, mint például a baktériumok szétesése fágfertőzés hatására, a ragadozó Arthrobotrys gomba fonálféreg zsákmányolása, a búvárpók (közismert nevén vizipók-csodapók) harangépítése, amelyekkel a hazai és a külföldi oktató- és ismeretterjesztő filmekben is csak ritkán találkozhattunk.

A program a start.exe-re kattintva indul el. Az oktató program lehetővé teszi az egyes filmrészletek címeinek, kísérőszövegeinek elhagyását és a filmvetítő felület tetszőleges kinagyítását is.

A program nyitóoldala

A program működésének leírása