Skip navigation

Édesvízi gerinctelenek Közép-Európában

Az Édesvízi gerinctelenek Közép-Európában című kötet az édesvizekben élő gerinctelen állatokról nyújt teljeskörű áttekintést, ezért jelentősen túllép a hagyományos határozói kereteken. Segítségével nem csupán azonosíthatjuk az édesvizek anyagforgalmában, az ökológiai állapotfelmérésben és a vizek természetes öntisztulásában létfontosságú gerinctelen szervezeteket, hanem részletes ismertetést kapunk életmódjukról és az ökológiai rendszerekben betöltött szerepükről is.

A könyv azzal együtt, hogy a közép-európai faunát tárgyalja, különös hangsúlyt ad a magyarországi vonatkozások ismertetésének is, ezért a hazai környezettudatos szemléletformálásnak is hasznos eszköze lehet. Közérthető nyelvezete miatt a laikus érdeklődők, a természetjárók, a horgászok és mindazok érdeklődésére is számot tarthat, akik szeretnének közelebbről megismerkedni az édesvizek varázslatos élőlényeivel, a „vízipók-csodapókkal” és társaival.

A HATÁROZÓ itt érhető el

Szerző: Kriska György PhD, az MTA doktora

ELTE, TTK, Biológiai Intézet, Biológiai Szakmódszertani Csoport, habilitált docens

ELKH Ökológiai Kutatóközpont, Vízi Ökológiai Intézet, tudományos tanácsadó

 

Általános szakmai lektor: Török Júlia Katalin PhD

ELTE, TTK, Biológiai Intézet, Állatrendszertani és Ökológiai Tanszék

 

A könyvben szereplő fotókat az alábbiak kivételével a szerző készítette:

Farkas Alexandra, 13/10b-c

Egri Ádám, 13/11a

Lovas Béla, 2/2b, 4; 5/1-2; 7/1c; 11/1b, 18, 20, 21, 24a, 27-33, 36b, 37b, 38b, 39a-b, 40, 43b-d, 44c, 45a, c-d, 46a-b, 49c; 21/5a, 32c, 34a; kerekesféreg fotók

Potyó Imre, 13/10d

 

A grafikákat a szerző készítette

 

A könyv az alábbi mű fordítása alapján készült:

Freshwater Invertebrates in Central Europe - A Field Guide, as of the Second Edition

by György Kriska

Copyright © [Copyright Notice as given in the Work]. All Rights Reserved.

A 140986 számú projekt az Innovációs és Technológiai Minisztérium Nemzeti Kutatási Fejlesztési és Innovációs Alapból nyújtott támogatásával, a MEC_N_21 pályázati program finanszírozásában valósult meg.