Skip navigation

Fehér ruháját mossa-mossa

Fehér ruháját mossa-mossa (2011.05.11.)

„A gyártók ma olyan mosóporok előállítására törekednek, amelyek jól bevált tulajdonságaik mellett antibakteriálisak, képesek a kellemetlen szagok eltávolítására, lágyítják a szálakat és frissítik a textíliát, megőrizve színét is. De vajon mennyibe kerül ez a tisztítóhatás? A mosóporok többsége enzimeket tartalmaz, melyek „feldarabolják” a szennyeződéseket, elősegítve, hogy az összetevői eltávolítsák azokat a textíliából. A proteázok* a vér-, fű-, húslé- és gyümölcsfoltokat bontják le, a lipázok a zsíros, olajos piszkok eltávolításában hatékonyak, a keményítőbontó amilázok pedig a csokoládé és fagylalt nyomait tüntetik el ruhánkból. A mosóporhoz adagolt celluláz** a szövet bolyhainak mikroszálait bontja le, így a ruha tapintása puhább, fényesebb lesz… Az is elgondolkodtató, hogy a vízlágyítás céljából mosóporba adagolt foszfát a természetes vizekben növeli a tápanyagkínálatot.”

Potondi Eszter cikke nyomán

*proteázok = fehérjebontó enzimek **celluláz = cellulózbontó enzim

kép

Igaz-Hamis kérdés

Döntsd el az alábbi állításokról, hogy igazak vagy hamisak!

Kérdés 1

Az enzimek csak élő sejtekben tudják kifejteni hatásukat.

Kérdés 2

Mivel az enzimek csak bizonyos reakciópartnerekkel reagálnak, a mosószerekbe többféle enzim keverékét teszik bele.

Feleletválasztós teszt (több jó válasz)

Kérdés

Milyen hatása lehet a mosószerekből a természetes vizekbe kerülő proteázoknak?

Answers

A növények tápanyagként vehetik föl ezeket.

Szétroncsolják a vízi növények sejtfalait.

Károsítják a vízi szervezetek sejtmembránjának lipidrétegét.

Elbonthatják a vízi szervezetek fehérjéit.

Elpusztíthatják a vízi egysejtűeket.

Visszajelzés

Legördülő válaszlistás feladat

Válaszd ki a megfelelő kifejezéseket!

Azok a kisebb egységek, amelyekre a fehérjebontó enzimek „feldarabolják a szennyeződéseket”:

Az emberi szervezetben termelődő emésztőnedveket, amelyek amilázt tartalmaznak:

és

Az a sejtalkotó, melyet károsítják a természetes vizekbe kerülő cellulázok:

Az a folyamat, amelyet valamely szervetlen tápanyag feldúsulása okozhat a természetes vizekben:

Enable JavaScript