Fehér ruháját mossa-mossa (2011.05.11.)
„A gyártók ma olyan mosóporok előállítására törekednek, amelyek jól bevált tulajdonságaik mellett antibakteriálisak, képesek a kellemetlen szagok eltávolítására, lágyítják a szálakat és frissítik a textíliát, megőrizve színét is. De vajon mennyibe kerül ez a tisztítóhatás? A mosóporok többsége enzimeket tartalmaz, melyek „feldarabolják” a szennyeződéseket, elősegítve, hogy az összetevői eltávolítsák azokat a textíliából. A proteázok* a vér-, fű-, húslé- és gyümölcsfoltokat bontják le, a lipázok a zsíros, olajos piszkok eltávolításában hatékonyak, a keményítőbontó amilázok pedig a csokoládé és fagylalt nyomait tüntetik el ruhánkból. A mosóporhoz adagolt celluláz** a szövet bolyhainak mikroszálait bontja le, így a ruha tapintása puhább, fényesebb lesz… Az is elgondolkodtató, hogy a vízlágyítás céljából mosóporba adagolt foszfát a természetes vizekben növeli a tápanyagkínálatot.”
Potondi Eszter cikke nyomán
*proteázok = fehérjebontó enzimek **celluláz = cellulózbontó enzim